
Å delta i en samtalegruppe vil gi anledning jobbe med egne utfordringer i en liten gruppe bestående av andre som har lignende opplevelser som en selv.
Deltakerne blir kjent og bygger tillit til hverandre og alt som blir sagt forblir i innad i gruppen. Deltakerne vil kunne dele erfaringer og opplevelser gjennom å vise åpenhet og lytte til hverandre, slik at deltakerne får økt innsikt i egen og andres erfaringer.
Norsk kultur og samfunnsstruktur kan i mange tilfeller stå i sterk kontrast til minoritetsforeldrenes kultur. Mange familier kan oppleve utfordringer knyttet til kjønn, oppdragelse og familiestrukturer, forsterket av statusfall og nye skiftninger i familiestrukturene. Mange kommer fra patriakalske samfunn.
Frykt for det ukjente kan gjøre at mange tyr til negativ sosial kontroll av barn og unge. Noen av kontrollmekanismene vi ofte ser er kontroll av sosiale medier, bevegelseskontroll, arrangert ekteskap, koranskoler i hjemlandet og liknende. Dette fører til en forsterket følelse av mangel på tilhørighet i majoritetssamfunnet og i egen kultur – som igjen kan bidra til at mange minoritetsungdommer faller utenfor og havner i negative miljøer, ofte med rus og kriminalitet involvert.
I denne gruppen får foreldre og ungdom snakke med likepersoner og de kan stille spørsmål, jobbe sammen for å forstå de ulike utfordringene og deretter skape gode og sunne relasjoner.